Fogorvosi rendelő: Fogpótlás
 
 

Fogpótlás

Email Nyomtat PDF

1, Fogpótlás

 

A jó fogpótlás pótolja a hiányzó fogakat, helyreállítja a megfelelő rágóképességet és az esztétikai hátrányokat is megszünteti. Sőt megelőzi a foghiányok következményeinek kialakulását.

 

1.1, A fogpótlások típusai

 

1.1.1, Rögzített fogpótlások

 • betétek(in-lay,on-lay,over-lay)
 • héjak
 • koronák
 • hidak

 

1.1.2, Kivehető fogpótlások

 

 • -részleges lemezes fogsorok
 • -teljes lemezes fogsorok

 

1.1.3, Kombinált fogpótlások

 

1.1.4, Implantációs fogpótlások

 

1.1.5, Számítógép segítségével készült fogpótlások

 

1.1.1, Rögzített fogpótlások

Betét

 

A betét a fogkorona hiányzó részét pótolja.Anyaga lehet porcelán,grádia, arany.

A fogorvos készíti el megfelelő formájú üreget, erről lenyomatot vesz.A fogtechnikus ez alapján készíti el a betétet,amit fogorvos előkészítés után beragaszt  a fogba.

 

Héj

A frontfogak látható külső felszínén lévő esztétikai hibákat lehet kijavítani vele. Például ha a fog formája nem megfelelő vagy a fogak között nagy rés (diasztéma)vanvagy ha egy fog elszíneződött.

Nagy előnye,hogy a fogból keveset áldozunk fel. Itt a fog elülső felszínét csiszoljuk meg,majd ezután lenyomatot veszünk róla. Ez alapján a fogtechnikus elkészíti az esztétikus megfelelő színű és formájú porcelán héjat..

 

Korona

 

A korona olyan fogpótlás ,amaly beborítja a fog koronájának megfelelően elkészített,preparált felszínét.(a koronacsonkot).A kész koronát cementtel rögzítjük.

Típusai:

-tiszta porcelán koronák(ún. jacket)

-kerámia koronák

-cirkónium-oxid koronák(fémmentes)

-akrilát koronák(ideiglenes pótlások)

 

Hidak

Hídnak nevezzük az olyan fogpótlást, amellyel a hiányt pótló műfogakat a maradékfogakra,gyökerekre vagy az azokat pótló implantátumokra rögzítjük.

Típusai:

-fémkerámia hidak

-cirkónium-oxid hidak

-akrilát hidak(ideiglenes pótlások)

 

A legtöbb hídnak van egy fémváza. Ez lehet nemesfém (arany) vagy nem nemesfém ötvözet.

Erre égetik rá a leplezésül szolgáló porcelánt.

 

 

1.1.2, Kivehető fogpótlások

 

 

Részleges lemezes fogpótlások

 

Ebben az esetben még fogak találhatók a szájban. Így a kivehető részleges lemezes fogsort ezekhez a fogakhoz és a nyálkahártya csont alapzatához rögzítjük oldható módon.. Erre azért van szükség, mert rágóerő kedvezőtlen irányú döntögető erővel hat a maradék fogakra. Ez túlterhelné a maradék fogakat, és egy idő után kimozdulnának.

A fogsor nyálkahártya csont alapzatához való kiterjesztése viszont nagymértékben megnöveli a pótlás stabilitását. Így az alaplemez mérete csökkenthető (redukálható), ezért sokkal könnyebb megszokni a szájban. A lemez vastagsága is csökkenthető. A fogpótlás anyaga lehet fém és műanyag kombinációja. Ezek a fogsorok kevésbé zavarják az  ízérzékelést, könnyebben megszokhatóak.

Tehát saját (koronázott vagy híddal ellátott) fogakhoz rögzülő, de kivehető fogpótlásokról van szó. A maradék fogakhoz kapcsokkal vagy finommechanikai rögzítő eszközökkel vagy teleszkóprendszerekkel kapcsolódhatnak. Vannak látható és láthatatlan rögzítő elemek.

 

Teljes lemezes fogpótlások

 

Teljes kivehető fogsort akkor készítünk,ha már nincsenek fogak a szájban. Ilyenkor az állcsontok anatómiai lehetőségeit használjuk ki. A felső állcsont estén a szájpadlás nagy felülete rendkívül kedvező,mert itt jó szívóhatás alakul ki. Ezért a felső fogsor sokkal jobban rögzül.

 

 

Az alsó fogsor esetén sokkal kedvezőtlenebbek az anatómiai viszonyok. Itt a stabil fogsor kialakítása rendkívül nehéz feladat.

Ma a MDI(mini dental implant) rendszer segítségével stabil fogsorok készíthetők..

 

 

1.1.3, Kombinált fogpótlás

A kivehető és a rögzített fogpótlások együttesét nevezzük kombinált fogpótlásnak.

 

 

A mai modern technológia fejlődése miatt beszélnünk kell implantációs fogpótlásokról és számítógép segítségével készített fogpótlásokról

 

1.1.4, Implantációs fogpótlások

 

A hiányzó fogakat implantátumokkal is pótolhatjuk. Így biztosítani tudjuk a fogpótlások megfelelő rögzítését. Készíthetünk szóló koronát, rögzített hidat, kivehető fogpótlásokat.

 

1.1.5, Számítógép segítségével készült fogpótlások

CAD/CAM technológia

 

Ma a legmodernebb technológia a számítógép segítségével készülő fogpótlások.

Ilyenkor is a fogorvos készíti elő a fogakat, majd utána a számítógép segítségével olvassa le az adott szituációt. Beszkenneli és utána elkészíti a fogpótlást.

 
 
 
 
 
 
 • Professzionális szájápolás

 • Implantáció

 • Fogkő eltávolítás

 • Fogszabályozás

 • Fogékszer

 • Gyermekfogászat

sample image

A fogászati szájápolás több mint a fogkövek eltávolítása. Ez csak egy lépés a sok feladatból. Ezt követi a fogfelszínek teljes letisztítása, polírozása. A fogak mentén kialakult ínytasakok kitisztítása, gyógyszeres átöblítése is idetartozik. Nagyon fontos, hogy a rossz töméseket és az elálló koronaszéleket is elsimítsuk. Az egész eljárásnak az a feladata, hogy megszüntesse az olyan felületeket, ahol a baktériumok könnyen megtapadhatnak.

sample image

A foghiányok pótlásának legmodernebb módszere a fogbeültetés, az implantáció. Az implantológia tudománya rohamosan fejlődik, így egyre többféle implantátum alkalmazásra nyílik lehetőségünk.
Óriási előnye, hogy a fogatlansággal együttjáró szövődményeket megelőzi. A már behelyezett implantátum megakadályozza a beültetés körüli izomzat és csontozat sorvadását.

sample image

A tartósan kialakult fogkő először ínygyulladáshoz, majd súlyosabb fogágybetegségek kialakulásához vezet! A fogak felszínén nagyon sokszor lepedék marad, melynek talaján fogkő keletkezik. A fogkő nem más, mint elmeszesedett foglepedék, melyben a nyál ásványi anyagai rakódnak le. Megfelelő tömés vagy fogpótlás is csak egészséges íny mellett készíthető.

sample image

A professzionális fogszabályozásnak óriási jelentősége van a fogazat rendellenességeinek megszűntetésében A fogszabályozással elérhetjük, hogy esztétikus legyen a fogsorunk, jó legyen a harapásunk, tiszta legyen a beszédünk.
A szép mosoly az emberek önbizalmát is nagymértékben megnöveli.

Fogékszer

Egy parányi, csillogó kő, mely viselőjének egyedi mosolyt varázsol. Hölgyek körében egyre népszerűbb. Felragasztása nem jár fájdalommal és a fogzománcot sem károsítja. A művelet mindössze 5-10 percet vesz igénybe. A fogfelszínét letisztítjuk és ezt követően a fog felületére ragasztjuk a fogékszert. A különböző színű, formájú, nagyságú ékszerekből mindenki a saját ízlésének megfelelőt választhat a fogászati rendelőnkben.

Gyermekfogászat

A gyermekeknél a legfontosabb feladatunk, hogy a fogorvostól való félelmüket feloldjuk, megszüntessük. A kellemes, családias légkör mellett partneri viszonyt alakítunk ki a gyerekekkel.
Elsődleges célunk a megelőzés, valamint a kialakult fogszuvasodások és következményeik meggyógyítása. Dentalhigiénikusunk segítségével megtanulnak helyesen fogat mosni. Játékosan bemutatva hívjuk fel figyelmüket a rendszeres fogápolás fontosságára.